De zomer is volop aan de gang. Hoe lekker is een koud biertje als je van een drukke werkdag in de zonnige tuin ploft.. Een lekker glas ijskoude rosé drinkt terwijl de barbecue op temperatuur komt. Warme zomeravonden op het terras met wijntjes en bitterballen.. Erg verleidelijk allemaal! Hoe ga jij met deze verleidingen om? Merendeel van de mensen geven hier graag aan toe. Moet ook zeker kunnen, geniet van het leven!

Maar de keerzijde van dit verhaal is dat dit niet goed bij een fit en gezond leven past. Vaak wordt een drankje gecombineerd met ongezond eten, denk aan al die sausjes en stokbroden bij de barbecue of een bitterbal op het terras. Dat het goed smaakt is een zekerheid, dat het extra calorieën bevat is een feit.

Hierbij die heerlijke drankjes even op een rij zodat je kan zien wat het aan calorieën bevat.

Gemiddelde hoeveelheid calorieën per glas kcal 
Rosé (100 ml) 71
Rode wijn (100 ml) 82
Bier (250 ml) 110
Droge witte (100 ml) 67

bron: [1] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspx

Moet je veel afvallen dan is drank eigenlijk iets wat je beter de eerste weken even kan laten staan. Die extra calorieën zijn zonde van alle moeite die je de hele week steekt in gezond en verantwoord eten en vergeet het keiharde sporten niet!
Uiteraard heb je recht op een momentje zondigen in de week, denk aan een lekker patatje of ijsje in het weekend. Dit kan natuurlijk ook een biertje of glas wijn zijn, maar niet allebei! Dus even doorbijten op feestjes en tijdens de zonnige dagen en mocht je dan de keuze maken om wel een alcoholisch drankje te nuttigen. Wees dan sterk sla de hapjes over.

Wat is wel verstandig om te nemen dan?

Er zijn ook minder slechte alternatieven. Een drankje dat iets minder calorieën bevat en daarom bijvoorbeeld op een festival of stapavondje een betere keuze kan zijn (waar je vaak iets meer drinkt) is bijvoorbeeld:

Wodka-spa rood
Waarschijnlijk één van de meestverantwoorde keuzes op het gebied van de mixdrankjes.Spa rood bevat geen calorieën en geeft toch een fris smaak door het bruisende water. Voeg een schijfje limoen toe en je krijg ook meteen wat vitamine C binnen. Een bodem met wodka levert rond de 60 kcal op en als je dat mixt met spa rood krijg je dus een slank mixdrankje. Mix dit niet met cola, want dan komt er veel te veel suiker bij en zit je al snel aan 140 kcal voor een drankje. Zonde!

Gezonde snacks voor bij de borrel

Verder kun je hierbij een paar heerlijke gezonde snacks maken. Bijvoorbeeld wat gesneden rauw paprika, komkommer en wortel. Lekker gecombineerd met een humus dip. Een paar blokjes 30+ kaas zijn ook mager. Voeg hier eventueel een klein augurkje met een prikker aan toe.

Op zich de moeite waard om te proberen toch?

Verder kan ik als tips meegeven:
Geniet van deze mooie dagen, en voel je niet schuldig als je een keer helemaal uit de ban springt. Morgen weer een dag om gezond bezig te zijn! Keertje extra sporten kan ook geen kwaad en een dagje balans in je voeding brengen werpt zeker zijn vruchten af. Alles met mate! Heel cliché, maar ook heel erg waar!

Groet,

Judit

Blogger bij Bodyworkout Alkmaar