Heel veel mensen zijn gewend om 3 maaltijden per dag te nuttigen. Denk aan het ontbijt, lunch en daarna het diner. Omdat er best wat uren tussen deze maaltijden zitten heb je snel de neiging om ongezond te gaan snacken, met name in de avond komt dit vaak voor.

Om het ongezond snacken te voorkomen zijn de gezonde tussendoortjes in het leven geroepen! Deze tussendoortjes zorgen ervoor dat je minder snel naar ongezonde snack grijpt omdat je daar dan veel minder behoefte aan hebt. Sommigen mensen wennen hier sneller aan dan anderen. Het kan goed zijn dat deze laatste groep mensen last heeft van een zogenaamde suikerverslaving.

Zonder dat we het doorhebben zitten er in sommige producten zoals bijvoorbeeld verschillende graanrepen, bepaalde light producten en frisdrank en behoorlijk veel suiker verstopt. Met name energiedranken zitten bomvol met suikers. Als je dit nuttigt krijg je absoluut een energyboost! Daarna zakt je suikerspiegel keihard naar beneden en schreeuwt je lichaam als ware om meer suiker. Dan kun je wel nagaan dat je eerder voor een ongezond broodje kiest in de lunchpauze in plaats van een gezonde salade of soepje met bruine boterham.

Hoe kun je dit nou het beste voorkomen? Zorg ervoor dat je tussen de 3 normale maaltijden zeker nog 3 tussendoortjes eet. Dat is dan na het ontbijt, na de lunch en na het diner. Wat ook een goed idee is, drink een glas water naast dit tussendoortje. Dit vult de maag en zo kom je makkelijker aan 1,5 liter water per dag.

Nuttig de tussendoortjes ongeveer 2 tot 2,5 uur nadat je de maaltijd hebt gegeten. Indien je eerder trek krijgt, zeker aan toegeven!

Hierbij wat voorbeelden van gezonde tussendoortjes die je ook makkelijk mee kan nemen:

  • Appel, snijd deze in stukjes en strooi wat kaneel over de appel.
  • Banaan, blauwe bessen en eigenlijk heel veel fruitsoorten! Denk er alleen aan dat je niet meer dan 2 stuks per dag eet, in fruit zitten namelijk ook (fruit)suikers en te veel hiervan maakt het ook een dik maker!
  • Handje ongezouten noten met bijvoorbeeld wat rozijntjes.
  • Een paar dadels of gedroogde vijgen. Rauwkost, denk aan snacktomaatjes, komkommer, paprika, radijsjes, wortels.

Ook heerlijk met een dip van hummus erbij. Een gekookt ei, dit kan ook heerlijk in combinatie met een rijstwafel en een beetje avocado (dit bevat gezonde vetten maar ook veel calorieën, dus wees hier ook zuinig mee).

Een bakje magere Franse kwark met wat fruit  en/of noten en wat honing.

  • Een blokje pure chocolade (wel zo puur mogelijk dus vanaf 85% en daarboven).
  • Bak een bananenbrood, vries de gesneden plakjes per stuk in en neem dit mee naar je werk. Tegen de tijd dat je trek hebt is het ontdooit en nog lekker vers!

Mocht je meer willen weten over gezonde recepten tijdens feestjes of gewoon in het dagelijks leven. Kun je veel ideeën op doen met het nieuwe boek van I am Foodie. Dit boek staat bomvol met mooie recepten voor ieder moment.

Groet,

Judit

Blogger bij Bodyworkout Alkmaar